Vanhustyössä on vetovoimaa!

Vanhustyössä on vetovoimaa!

keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Psyykkiset ikääntymismuutokset.

Psyykkisiin ikääntymismuutoksiin vaikuttavat mieliala, persoonallisuus ja elämänhallinta, sekä psyykkiset voimavarat ja oireet ja mielenterveyshäiriöt.
Ikääntyessä psyykkisen hyvinvoinnin riskitekijöitä ovat muun muassa ruumiilliset ja tiedonkäsittely toimintoihin liittyvät muutokset, läheisten ihmisten menetykset, ihmissuhteisiin liittyvät muutokset, itsemääräämisen menetys sekä yhteiskunnan kielteiset tavoitteet.
Liikuntakyvyn heikkeneminen, muistisairaudet, masennus, yksinäisyys koskettaa lukuisten ikäihmisten arkea ja heijastuvat yleiseen hyvinvointiin ja aiheuttaa moninaista haavoittuvuutta.

Psyykkistä ikääntymistä voidaan hidastaa terveillä elämäntavoilla ja vähentämällä stressiä.
Biologisten vaikutusten lisäksi tarvitaan virikkeitä, haasteita, tavoitteita, onnistumisen kokemuksia, mielekkyyttä, sosiaalisia kontakteja, yhteistoimintaa ja yhteisöllisyyden kokemista.

Hoitajana vanhustyössä, kunnioitan itsemääräämisoikeutta, kannustan ja tuen vaikeissa tilanteissa, kannustan ja ohjaan sosiaalisiin tilanteisiin ja kanssa käymiseen. Olen läsnä ja kuuntelen. Työskentelen inhimillisesti, voimavaralähtöisesti kuntouttavaa työotetta hyödyntäen.

Tuire Holappa, Heli Sirviö ja Inka Rautiainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti