Vanhustyössä on vetovoimaa!

Vanhustyössä on vetovoimaa!

maanantai 22. helmikuuta 2016

IÄN ILOINEN KAINUU 2030

Tyyli on vapaa, sanottiin kun blogitekstiä kehotettiin väsäämään. Siis pohdintaa ja lainauksia IÄN ILOINEN KAINUU 2030 (Kainuun ikääntymispoliittinen strategia).Toimintasuunnitelmasta kuulin kyllä ensimmäistä kertaa koulunpenkillä. Mielestäni on tärkeää ja ajankohtaista visioida ja pikkuhiljaa alkaa toteuttamaan tulevaa kaikkien hyväksi. Suomi on Euroopan nopeimmin ikääntyviä maita ja jotain on tehtävä vanhuspalveluiden kustannusten kasvulle, hoitohenkilöstön vähenemiselle… Pääosassa ovat siis 40-64 vuotiaat, ja myös tätä vanhemmat. Kaikki me vanhenemme ja keski-iässä kerkiää tehdä paljon tulevien vuosien hyväksi. Muuttaa mahdollisesti omaa asennoitumista ja vaikuttaa omilla valinnoilla hyvinvointiin. Se on ennakointia, oman toimintakyvyn säilyttämistä tuleville vuosille. 


                                   Keski-ikä-
                                   kuin olisit tullut 
                                   pitkältä matkalta kotiin
                                               Helena Anhava


Ikääntyminen nähdään voimavarana Kainuun alueelle. ”Myönteisiä käsityksiä, myönteistä ikäpuhetta” Vastuuta nähdään myös tulevien sukupolvien hyvinvoinnille.

Kolmannen sektorin apu korostuu. Tavankansalaisten ja vapaaehtoisten panos nähdään kasvavana .Ilmaista työvoimaa ei saa käyttää väärin.

Kuvahaun tulos haulle järvimaisema
kuva lainattu
Tulevaisuuden ikäihmiset ovat aktiivisia, koulutettuja, atk-taitoisia, olleet useassa parisuhteessa, sukupuoliroolit eivät ole ehkä perinteisiä .On maahanmuuttajia, moni tekee töitä eläkkeellä. Luonnollisesti he haluavat hyvän asuinympäristön ja palvelut. Ei ole unohdettu perukan ihmisiä, vaikka välimatkat ovat pitkiä ja usein harvaan asuttua. Esim. nettiyhteydet, virtuaalipalvelut , monihyötyliikenne, asuntojen kunnostaminen, että kotona voi asua. Luontoa arvostetaan ,se nähdään elämysten luojana,terapeuttisena hoitona osana kokonaisuutta.


Tavoite siis , että asutaan kotona tai kodinomaisessa paikassa mahdollisimman pitkään, kunhan ympäristö turvallinen ja asukkaat sopivan kuntoisia. Hyvä toimintakyky antaa enemmän mahdollisuuksia valita asuinpaikka. Liikunnan merkitys on tärkeä hyvinvoinnin, terveyden edistämisessä ja ongelmien ennaltaehkäisyssä.



Oman työn kannalta oli mielenkiintoista lukea, että strategiassa palvelutalot muutetaan aktiivikodeiksi. Ovat ikärajattomia, joissa asuvat tukevat toisiaan palvelujen lisäksi.Toimii asukaslähtöisesti ja henkilökunta auttaa asukkaita toimimaan mahdollisimman aktiivisesti.Hollanti ja Tanska ovat edelläkävijöitä. Ympärivuorokautisen hoivan, tehostetun asumisen tarve tulee kasvamaan. Niitä tullaan kehittämään asiakaslähtöisesti. Kiinnitetään enemmän huomiota mielekkääseen arkeen, joissa huomioidaan asukkaan fyysinen. psyykkinen ja sosiaalinen toimintakyky.


Hoitajana ollaan avainasemassa asukkaan toimintakykyjen tukemisessa ja havainnoinnissa. Mielekästä arkea autetaan virikkeillä, elämyksillä. Omasta jaksamisesta pidetään huolta ja pyritään pysymään ajan tasalla uuden tiedon kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti